Karanie fizyczne konia pomoce jezdzickie
Porady
Społeczność
Sport
Wróć na główną stronę forum strona główna forum Odpowiedz załóż nowy wątek

Szukaj na Forum: wyszukaj na forum szukaj

Karanie fizyczne konia pomoce jezdzickie

Społeczność Opinie blogerów

utworzono: 2010/01/25 11:08

śledź ten temat

Co sądzicie o karaniu fizycznym konia? Czy warto i czy mozna go od czasu do czasu - oczywiście jeśli na to zasłuży i inne sposoby nie pomagają, np. uderzyć ręką w łopatkę. Jedni mówią, że wystarczy podniesiony głos, ale na mojego konia to nie działa : ( Zastanawiam się tylko czy uderzeniem ręką coś zdziałam i czy nie wywołam skutku odwrotnego do zamierzonego... Jeśli macie jakieś spostrzeżenia i doświadczenia, piszcie : )

#19642 wysłano: 2010/01/25 17:29

miks2009
Dodaj miks2009 do swoich znajomychWyślij wiadomość do miks2009178
Powinno wystarczać, że krzyczymy. Ale jeśli w Twoim przypadku to nie pomaga to od czacu do czasu możesz go nie bardzo mocno uderzyć w szyję lub zad. NIGDY W GŁOWĘ LUB BRZUCH!!
pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

#19648 wysłano: 2010/01/25 18:13

Kania
Dodaj Kania do swoich znajomychWyślij wiadomość do Kania6
No tak zdaniem tak wrazie wielkiej potrzeby i delikatnie też nie w głowę nie w brzuch tak jak muwiła miks2009.No i też  nie w zad ponieważ niektóre konie mają delikaty zad,albo będą chcieć odać a to nie będzie miłe.Albo wogule nie jeżeli pracujemy mwtodami naturalnymi. ;]

#19781 wysłano: 2010/02/01 20:48
czasami wystarczy sie tylko zamachnac, bez bicia, ale nie mozna pozwolic koniowi wchodzic sobie na glowe. a co twoj kon konkretnie robi?

#19888 wysłano: 2010/02/09 18:27
to zależy w jakich okolicznosciach... np. jak kon bryka na jezdzie(jesli nie zawinil jezdziec) to powinien dostac bata w zad, lub lopatke, czy np. kon podgryza. trzeba to po prostu robic z glowa i spokojnie a nie pod wplywem impulsu....:)

#19903 wysłano: 2010/02/10 10:25
koń zazwyczaj bryka ze szczescia, albo gdy cos jest nie tak, wiec nie pozinno sie go za to karac, tylko sprobowac uspokoic

#20052 wysłano: 2010/02/18 12:43
potrafie rozroznic brykanie ze szczęścia a chec zwalenia jezdzca czy np. jak drogi kon gryzie...   Emil ma bardzo latwo rozroznialne humory. jest on lekko znarowiony przez dawnych wlascicieli...

#20095 wysłano: 2010/02/19 20:23
Ja uważam, że jeżeli istnieje taka potrzeba (naprawdę istniejący powód) to czasami można użyć kary fizycznej typu przyłożyć bacika. Nie należy robić tego często i tylko w wyjątkowych okolicznościach kiedy wiemy, że racja jest po naszej stronie. Trzeba pamiętać o tym,żeby być stanowczym i nie dać koniowi wejść sobie na głowę.

#20116 wysłano: 2010/02/19 23:19
wlasnie, nie mozna pozwolic koniowi wejsc sobie na glowe. to jest bardzo wazne. uzycie bata to nie jest znecanie sie nad koniem. gdy kon ewidentnie pokazuje, ze ma nas gdzies trzeba mu pokazac, ze jestesmy wyzej w hierarchii i ma sie podporzadkowac. znecanie nad koniem nastapiloby wtedy, gdybysmy przywiazali konia i zaczeli go tluc bez powodu, aby sie wyrzyc

Wróć na główną stronę forum strona główna forum

Ostatnie posty w tym pokoju:

© Copyright 2009. All rights reserved. Społecznościowy Portal Jeździecki www.galopuje.pl